Friday, October 1, 2010

Paradox

Buitenlanders die ik ken geven vaak hoog op van de Nederlandse samenleving. Ze vinden ons een beschaafd, progressief en tolerant volk.

Hoewel ik mij hierdoor gevleid voel, besef ik ook dat veel van die beschaving, vooruitstrevendheid en verdraagzaamheid slechts een dun vernislaagje vormt dat nogal wat onaangename karaktertrekken van ons volk aan het oog onttrekt.

Zo werden tijdens de Tweede Wereldoorlog uit geen enkel Europees land - naar het schijnt zelfs uit Duitsland niet - zo veel joden naar de gaskamers getransporteerd als uit ons tolerante en van oudsher bepaald niet als antisemitisch te boek staande landje. Historici noemen dat de "Nederlandse paradox".

De mentaliteit die aan die paradox ten grondslag ligt, vormt wellicht een verklaring voor de gretigheid waarmee de politieke leiders van CDA en VVD thans het gedachtegoed van de Gek van Venlo omarmen - al hun zo luidkeels geuite bezwaren daartegen ten spijt, want je kunt niet tegelijkertijd bezwaar maken tegen zijn opvattingen en anderzijds instemmen met een regeerakkoord waarin het blonde leidertje grotendeels zijn zin krijgt waar het gaat om het verketteren van een groep mensen op grond van hun afkomst of religie.
Dat het dreigende excrementkleurige kabinet de deur wijd open zet voor verdere discriminatie van andersdenkenden, past nu eenmaal  niet in het beperkte denkraam van politieke opportunisten als Minime Verhagen en jongetje Rutte.

Lezer Evan Eijk citeert in een reactie op een bericht in de NRC* over de bezwaren van VVD-coryfee Gijs de Vries tegen het gedoogkabinet van deze twee politieke onbenullen een gedicht/uitspraak van de Duitse theoloog Martin Niemöller, waarvan diverse varianten de ronde doen. Hij citeert hem in vertaling, maar ik vind het in het Duits mooier en navranter klinken:

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
Als sie die Gewerkschafter** holten, habe ich nicht protestiert; ich war ja kein Gewerkschafter.

Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

Dit is de kant die Nederland opgaat als we het voorbeeld van Rutte en Verhagen volgen.

* Reactie nr 84
**Gewerkschafter=vakbondslid

No comments:

Post a Comment