Friday, October 15, 2010

Vrije spraak

Het ziet ernaar uit dat het blonde gedoogleidertje zal worden vrijgesproken van haatzaaierij - zoals te verwachten was. Zeker in de huidige politieke situatie, waarin de Gek van Venlo door middel van de waanzinnige gedoogconstructie die uit de kabinetsformatie is voortgevloeid, in veel opzichten de dienst uitmaakt in de regering van het knaapje Rutte, zou een veroordeling meer kwaad dan goed doen.

Het blijft echter intussen zeer merkwaardig dat CDA en VVD zich door de grote volksverlakker hebben laten ringeloren. De haat tegen de PvdA moet bij deze twee partijen wel heel erg diep zitten, want als ze op een gedoogconstructie met de socialisten hadden aangestuurd, zou daar in grote lijnen hetzelfde beleid uit zijn voortgekomen, met uitzondering natuurlijk van de xenofobie waarvan het huidige regeeraakoord doordrenkt is.

Minime en het knaapje hebben in hun klaarblijkelijke afkeer van Job Cohen over het hoofd gezien (of willen zien) dat de regering waar zij het land thans mee hebben opgezadeld in feite de hondsdolle vreemdelingenhaat van de PVV legitimeert - en dat mag gerust schandalig worden genoemd van twee partijen die zich naar ik aanneem toch democratisch achten. (Hoewel we het 'volkse' aspect van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie natuurlijk altijd met evenveel korrels zout hebben moeten nemen als het 'democratisch' in - pakweg - de oude Duitse Democratische Republiek - de VVD is immers altijd de partij der plutocraten geweest, niet die van het gewone volk, wat een rechtse spreekbuis als de Telegraaf daar ook van mag vinden.)

Het is ook tragisch om te zien hoe de voormalige CDA-'dissidenten' Ferrier en Koppejan zich alsnog voor het karretje van Minime hebben laten spannen. In plaats van hun poot stijf te houden namens het eenderde deel van de CDA-leden dat zich zeer uitgesproken tegen het huidige kabinet heeft verklaard, gaan zij nu gehoorzaam mee in het gedoogbeleid. Het is tekenend dat het blonde leidertje meteen begon te keffen toen ze in milde bewoordingen lieten weten dat ze zijn Partij van de Volksverlakkerij wel 'kritisch' zullen blijven volgen.

Wilders zelf laat in een interview met de Volkskrant intussen al doorschemeren wat zijn plannen zijn. "Al die ministers zouden niet in de Trêveszaal zitten zonder onze steun. Dat moeten ze zich iedere dag realiseren. Het lijkt me niet verstandig dat ze dat vergeten", zegt de bruine Limburger.

Met andere woorden: als het kabinet niet braaf doet wat hij zegt, zegt hij gewoon zijn steun op en gokt hij op nieuwe verkiezingen. Heel goed wetend dat er in de huidige verziekte politieke sfeer die in ons land heerst een grote kans bestaat dat zijn partij dan groter wordt dan die van Minime en het knaapje. En dat is precies waar hij op uit is.

Wilders zal dus, als een soort losgeslagen Nigel de Jong, op het politieke voetbalveld de grenzen van het toelaatbare opzoeken en niet nalaten die te overschrijden als hij daarmee de wedstrijd denkt te kunnen winnen. Helaas heeft de politiek geen Bert van Marwijk die hem uit de selectie kan zetten.

Ik denk dan ook niet dat dit kabinet de rit zal uitzitten. Daarvoor heeft onze Limburgse neofascist te veel te winnen bij de val ervan.

No comments:

Post a Comment