Saturday, October 16, 2010

Zwijgrecht

De Gek van Venlo blijft een merkwaardig mannetje. Enerzijds schroomt hij niet om eenieder die er een afwijkende mening op nahoudt in de meest grove bewoordingen te verketteren, zich daarbij voortdurend beroepend op zijn 'recht op vrije meningsuiting'.

Anderzijds begint hij woest te keffen zodra iemand het waagt kritiek op hem te hebben. Hij 'eist' dan op hoge poten dat de betreffende persoon het zwijgen wordt opgelegd, zoals in het geval van de CDA-'dissidenten'.

En krijgt hij eindelijk de kans in het openbaar, 'live' bij de NOS, zijn standpunten te verdedigen en met argumenten te onderbouwen in het tegen hem aangespannen proces, dan beroept hij zich op zijn 'zwijgrecht' en trekt hij geen bek open, als een mokkende snotneus die weigert toe te geven dat hij een kwajongensstreek heeft uitgehaald.

Dat is gebeurd op advies van zijn advocaat, het boevenmaatje Bram Moscowicz, voor wie dat bij het verdedigen van georganiseerde criminelen de gevestigde taktiek is. Het zwijgrecht in de rechtspraak is immers ingevoerd opdat een crimineel voor de rechter niet hoeft te bekennen dat hij zijn buurman heeft vermoord of bestolen zonder meineed te hoeven plegen.

Klaarblijkelijk vinden het pseudoführertje en zijn advocaat de uitlatingen van het PVV-baasje crimineel genoeg om hen tegenover de rechter voor zich te houden. De rechters zouden daar eigenlijk best een passende conclusie uit kunnen en mogen trekken.

Intussen aarzelt het blonde leidertje natuurlijk niet de rechters buiten de rechtszaal te verketteren en zichzelf als onschuldig slachtoffer af te schilderen. Deze schizofrene houding doet haast een serieuze geestelijke stoornis bij de geblondeerde volksverlakker vermoeden.

Je vraagt je af waar hij bang voor is.  Het Openbaar Ministerie, dat in de hele zaak van het begin af aan duidelijk geen zin had, heeft immers op alle punten vrijspraak geëist. Zijn gebazel over een 'politiek proces' slaat dan ook nergens op, want het is inmiddels overduidelijk dat de Nederlandse justitie vindt dat een politicus over Nederlanders met een andere dan een blonde achtergrond mag roepen wat hij wil.

Zelfs als deze rechters hem veroordelen, wat ik zeer betwijfel, zal hij vast en zeker in hoger beroep worden vrijgesproken. Zeker nu hij, vanuit de coulissen van de macht, feitelijk de dienst uitmaakt in het kabinet-knaapje. Ik denk dat hij stiekem dolblij is met de gratis publiciteit die hij met dit proces in de schoot geworpen krijgt. Hij speelt de slachtofferrol immers met verve...

No comments:

Post a Comment